om mig

Annika Wall
Foto: Olof Grind

Hej hej! 

Jag heter Annika Wall. (Tidigare hette jag Annika Koldenius.) 

Egentligen arbetar jag mest som kommunikationsansvarig på Institutionen för marina vetenskaper på Göteborgs universitet – forskning, utbildning och samverkan om allt som rör havet! 

Men jag är också författare, skribent, litteraturkritiker i Borås Tidning /Gota Media och en av två jurymedlemmar i juryn för Borås Tidnings Lilla debutantpriset. Jag har också en konstnärlig magisterexamen i litterär översättning från Akademin Valand, Göteborgs universitet.

Jag har skrivit flera böcker. Den senaste är relationsromanen ”Jag borde sagt det först”. Just nu skriver jag på en fristående uppföljare som heter ”Mammor är också människor”, men eftersom jag skriver på fritiden, så kommer det att dröja lite innan den blir färdig.

Jag började skriva om läsning och läsupplevelser 2008 när jag blev redaktör på Bokcirklar.se. År 2011 blev jag istället litteraturkritiker på Borås Tidning och 2014 debuterade jag som författare med den självbiografiska romanen ”Vi var alltid beredda”. Jag har också sommarboktipsat i Sveriges Radio P4 med Morgan Larsson och 2015 var jag med och initierade Ordpalatset, en skrivar- och berättelseverkstad för barn på och kring Hässleholmen i Borås.

Jag har sånt där frånskilt varannanveckasliv och bor därför halvtid i Borås med mina tre barn och halvtid i Göteborg med min särbo, som har två vuxna barn. (Men jag är född i Stockholm och uppvuxen i Örebro.) 

Jag håller också på lite med musik och sjunger och skriver låttexter i pop-duon No Space Between Us.

Och så älskar jag att simma. 

Bibliografi

Diskografi

  • Amami – No Space Between Us (Interdelta Music, 2020)

Utbildning

  • Master of Fine Arts i litterär översättning, Litterär gestaltning, Akademin Valand på Göteborgs universitet (2016 – 2017)
  • Kandidatexamen i journalistik, JMG, Göteborgs universitet (1996 – 1999)
  • Studier i engelska, litteraturvetenskap samt svenska språket på Örebro universitet och Göteborgs universitet (1993 –1996)

Tidigare uppdrag i urval

  • 2015 var jag med och grundade Ordpalatset och var 2015 – 2017 ordförande i dess ideella förening. Ordpalatset är en skrivar- och berättelseverkstad för barn på och kring Hässleholmen i Borås, ett område som Polisen klassat som ett utsatt område.
  • 2013 – 2015 boktipsade jag varje vecka i Sveriges Radio P4:s sommarprogram P4 Sommar. 2013 – 2014 tillsammans med Morgan Larsson, 2015 på egen hand. Totalt blev det cirka 32 boktips.
  • 2008 – 2011 var jag redaktör på läsarcommunityt  Bokcirklar.se tillsammans med Nina Ström (då Nina Frid). Vi skrev också Läsarmanifestet tillsammans, som publicerades i DN Kultur hösten 2009.

Annika Wall i media

Intervju TV4 Nyhetsmorgon
Titta när jag berättar om Jag borde sagt det först och verkligen betonar att det inte handlar om min egen skilsmässa och varför jag ville skriva skönlitterärt och inte självbiografiskt en gång till. (27 augusti 2020)

Intervju i Sveriges Radio P4
Lyssna när jag berättar vilket ord ska betonas i min romantitel Jag borde sagt det först, om hur vi gör musik i No Space Between Us, lite om HAVET och mitt nya jobb som havskommunikatör på Göteborgs universitet, och dessutom HUR JAG HINNER MED ALLT! ( 4 februari 2020)

Personporträtt i Noll27
Västra Götalandsregionens biblioteksblad Noll27, bland annat om mitt arbete i Ordpalatset och om mitt skrivande. ”Allt har en gemensam nämnare – passionen och glädjen för språket.” (2017)

Intervju TV4 Nyhetsmorgon
Om min debutbok Vi var alltid beredda. (Oktober 2014)

Personporträtt i Svenska Dagbladet
Om min debutbok Vi var alltid beredda. ”Man har ansvar för att ens barn ska må bra. Det gick inte.” (Augusti 2014)