om mig

Hej hej! 

Annika Wall
Foto: Olof Grind

Jag heter Annika Wall. (Tidigare hette jag Annika Koldenius.) 

Jag är författare, litteraturkritiker och skribent.

Jag debuterade som författare 2014 med den självbiografiska romanen ”Vi var alltid beredda”. Min senaste bok är relationsromanen ”Jag borde sagt det först”. Just nu skriver jag på en fristående uppföljare som heter ”Mammor är också människor”. Jag är också sammankallande för Svenska PEN:s Göteborgsavdelning.

Jag är utbildad journalist från JMG, Göteborgs universitet (1999) och har i hela mitt yrkesliv arbetat på Göteborgs universitet med den så kallade ”tredje uppgiften” – att popularisera och sprida vetenskap och forskningsresultat till allmänheten. Först med att göra tv-program och filmer på den enhet som idag heter Medieteknik, till exempel tv-programmet Vetenskapslandet som gick i Kunskapskanalen 2004 – 2009. Därefter arbetade jag som redaktör på den centrala Kommunikationsenheten. Sedan 2020 arbetar jag på Institutionen för marina vetenskaper, där jag skriver och berättar om forskning, utbildning och samverkan om allt som rör havet: Marinbiologi, marin geologi, marin kemi och oceanografi. Några av mina kollegor åker över hela jorden, bland annat till Arktis och Antarktis, och forskar på havsströmmar, sediment och klimatförändringar, medan andra forskar på evolutionen, eller framtidens mat.

Mitt litterära liv började på allvar först 2007 när jag började blogga om läsning och läsupplevelser på Bokcirklar.se. År 2011 lämnade jag redaktörskapet på Bokcirklar.se och blev istället litteraturkritiker på Borås Tidning och sedan 2013 är jag också en av två jurymedlemmar i juryn för Borås Tidnings novelltävling Lilla debutantpriset. År 2015 var jag med och initierade Ordpalatset, en skrivar- och berättelseverkstad för barn på och kring Hässleholmen i Borås. Jag har en konstnärlig magisterexamen i litterär översättning från engelska till svenska på Akademin Valand, Göteborgs universitet från 2018.

Jag håller också på lite med musik, och sjunger och skriver låtar i pop-duon No Space Between Us. Vårt första album ”Amami” kom i början på 2020, precis innan pandemin startade, så vi hann tyvärr bara göra två mindre spelningar innan världen stängde ner. Men albumet finns kvar på Spotify! (Och vi har börjat arbeta med nästa album.)

Jag har sånt där frånskilt varannanveckasliv och bor därför delvis i Borås med mina barn och ibland i Göteborg med min särbo, som har vuxna barn. (Men jag är född i Stockholm och uppvuxen i Örebro.) 

Och så älskar jag att simma. 

Bibliografi

Diskografi

  • Amami – No Space Between Us (Interdelta Music, 2020)

Utbildning

  • Master of Fine Arts i litterär översättning, Litterär gestaltning, Akademin Valand på Göteborgs universitet (2016 – 2017)
  • Kandidatexamen i journalistik, JMG, Göteborgs universitet (1996 – 1999)
  • Studier i engelska, litteraturvetenskap samt svenska språket på Örebro universitet och Göteborgs universitet (1993 –1996)

Tidigare uppdrag i urval

  • 2015 var jag med och grundade Ordpalatset och var 2015 – 2017 ordförande i dess ideella förening. Ordpalatset är en skrivar- och berättelseverkstad för barn på och kring Hässleholmen i Borås, ett område som Polisen klassat som ett utsatt område.
  • 2013 – 2015 boktipsade jag i Sveriges Radio P4:s sommarprogram P4 Sommar. 2013 – 2014 tillsammans med Morgan Larsson, 2015 på egen hand. Totalt blev det cirka 32 boktips.
  • 2008 – 2011 var jag redaktör på läsarcommunityt  Bokcirklar.se tillsammans med Nina Ström (då Nina Frid). Vi skrev också Läsarmanifestet tillsammans, som publicerades i DN Kultur hösten 2009.

Annika Wall i media

Intervju TV4 Nyhetsmorgon
Titta när jag berättar om Jag borde sagt det först och verkligen betonar att det inte handlar om min egen skilsmässa och varför jag ville skriva skönlitterärt och inte självbiografiskt en gång till. (27 augusti 2020)

Intervju i Sveriges Radio P4
Lyssna när jag berättar vilket ord ska betonas i min romantitel Jag borde sagt det först, om hur vi gör musik i No Space Between Us, lite om HAVET och mitt nya jobb som havskommunikatör på Göteborgs universitet, och dessutom HUR JAG HINNER MED ALLT! ( 4 februari 2020)

Personporträtt i Noll27
Västra Götalandsregionens biblioteksblad Noll27, bland annat om mitt arbete i Ordpalatset och om mitt skrivande. ”Allt har en gemensam nämnare – passionen och glädjen för språket.” (2017)

Intervju TV4 Nyhetsmorgon
Om min debutbok Vi var alltid beredda. (Oktober 2014)

Personporträtt i Svenska Dagbladet
Om min debutbok Vi var alltid beredda. ”Man har ansvar för att ens barn ska må bra. Det gick inte.” (Augusti 2014)

Annons