om mig

Annika Wall
Foto: Olof Grind

Jag heter Annika Wall.
(Tidigare hette jag Annika Koldenius.)

Jag är författare, litteraturkritiker i Borås Tidning och en av två jurymedlemmar i juryn för Borås Tidnings Lilla debutantpriset. Jag jobbar också som kommunikatör på Institutionen för marina vetenskaper samt Centrum för hav och samhälle på Göteborgs universitet.

Jag bor halvtid i Borås med mina tre barn och halvtid i Göteborg med min särbo och hans två barn. (Men jag är född i Stockholm och uppvuxen i Örebro.)

Jag är utbildad journalist och översättare, och har bland annat arbetat som tv-programledare, filmproducent, kulturskribent och med skriv- och läsfrämjande.

Så sjunger jag och skriver låttexter i pop-duon No Space Between Us

Och så älskar jag att simma.

Bibliografi

Diskografi

  • Amami – No Space Between Us (Interdelta Music, 2020)

Utbildning

  • Master of Fine Arts i litterär översättning, Litterär gestaltning, Akademin Valand på Göteborgs universitet (2016 – 2017)
  • Kandidatexamen i journalistik, JMG, Göteborgs universitet (1996 – 1999)
  • Studier i engelska, litteraturvetenskap samt svenska språket på Örebro universitet och Göteborgs universitet (1993 –1996)

Tidigare uppdrag i urval

  • 2015 var jag med och grundade Ordpalatset och var 2015 – 2017 ordförande i dess ideella förening. Ordpalatset är en skrivar- och berättelseverkstad för barn på och kring Hässleholmen i Borås, ett område som Polisen klassat som ett utsatt område.
  • 2013 – 2015 boktipsade jag varje vecka i Sveriges Radio P4:s sommarprogram P4 Sommar. 2013 – 2014 tillsammans med Morgan Larsson, 2015 på egen hand. Totalt blev det cirka 32 boktips.
  • 2008 – 2011 var jag redaktör på läsarcommunityt  Bokcirklar.se tillsammans med Nina Ström (då Nina Frid). Vi skrev också Läsarmanifestet tillsammans, som publicerades i DN Kultur hösten 2009.

Annika Wall i media

Intervju i Sveriges Radio P4
Lyssna när jag berättar vilket ord ska betonas i min romantitel Jag borde sagt det först, om hur vi gör musik i No Space Between Us, lite om HAVET och mitt nya jobb som havskommunikatör på Göteborgs universitet, och dessutom HUR JAG HINNER MED ALLT! ( 4 februari 2020)

Personporträtt i Noll27
Västra Götalandsregionens biblioteksblad Noll27, bland annat om mitt arbete i Ordpalatset och om mitt skrivande. ”Allt har en gemensam nämnare – passionen och glädjen för språket.” (2017)

Personporträtt i Svenska Dagbladet
Om min debutbok Vi var alltid beredda. ”Man har ansvar för att ens barn ska må bra. Det gick inte.” (2014)