Krönika: Det räcker inte att tala om anpassning – vi behöver en ny berättelse

Texten också publicerad i Borås Tidning 4 december 2022.

Har ni märkt det? Vi talar inte längre om att stoppa eller mildra förändringarna. Vi har istället allt mer börjat tala om hur vi ska anpassa oss till dem: Översvämningarna, skyfallen, hettan och bränderna. Köp högre gummistövlar, förvara inget viktigt i källaren, dra ner persiennerna för att stänga solen ute. Anpassningen är till och med underhållning på bästa sändningstid, när David Batra åker jorden runt i tv-programmet ”Hårt väder” för att få anpassningsinspiration av människor som lever i extremer.

Vi behöver inte mer vetenskapliga fakta för att bevisa att klimatförändringarna är verkliga. Forskarna har sagt det under väldigt lång tid, om och om igen. Debattartiklar har skrivits, forskningsartiklar har publicerats, politiker har kontaktats. Vi vet att medeltemperaturen ökar, att havsnivån stiger, att skyfallen blir allt fler, och inte bara ”långt där borta”, utan också i Sverige. Vi vet också vad vi behöver göra för att stoppa och mildra förändringarna. Trots det, så har vi inte lyckats. Så om vi nu har tillräckligt med fakta, men ändå inte gör något – vad är det som fattas oss?

Isabella Lövin skriver om det här i sin nya bok ”Oceankänslan”. Hon menar att vi behöver en helt ny berättelse om mänskligheten. Vi behöver helt enkelt en annan beskrivning av människan än den som upptäckare, erövrare, exploatör och konsument av naturen, där vår planet är ett outtömligt kärl av resurser att ösa ur för ständig tillväxt. Istället behöver vi en berättelse om människan där vi samexisterar med naturen; där naturen är något vi tar hand om, känner ansvar inför, och ger tillbaka till. Det är en berättelse som inte enbart är baserad på de fakta vi redan har – för det räcker ju uppenbarligen inte – utan också bygger på resonemang om värderingar som kan ge oss hopp om en gemensam och hållbar framtid.

Vi behöver inte fler dystopier, eller skräckvisioner. Vi behöver fler hoppingivande berättelser som kopplar samman människan med helheten, den om hur allt på vår planet hänger ihop.

Låter det flummigt? Nästan lite utvecklingsfientligt? Det är bara för vi har vant oss vid en annan rådande berättelse. Jag tror precis som Isabella Lövin att vi behöver en ny berättelse om framtiden som omprövar vårt förhållande till naturen och till varandra som människor. Vi behöver inte fler dystopier, eller skräckvisioner. Vi behöver fler hoppingivande berättelser som kopplar samman människan med helheten, den om hur allt på vår planet hänger ihop; den berättelse som svarar på frågorna: Vilken är vår plats på jorden? Vad kan vi göra för att vår tillvaro ska bli hållbar?

Varje liten enskild handling har betydelse. Samtidigt kan vi kan inte bli förlamade av klimatskam varje gång vi köper en fläskkotlett, vatten på flaska, eller tar bilen istället för att gå; ansvaret kan inte enbart ligga på individens beslut, utan måste lyftas till en högre nivå – det politiska systemet. Det är våra politiker som har medlen, verktygen och metoderna. Vi måste med vår röstsedel våga välja de politiker som tar ansvar och vill fatta de stora, obekväma besluten, och inte heller rösta bort dem när de faktiskt tar det ansvaret.

Men vi andas luft, dricker vatten, äter mat, värmer hus och tänder lampor med resurser som vi delar med allt levande på jorden och som är våra gemensamma.

Bara för några veckor sedan, den 16 november 2022, skickades den allra första svenska klimatanpassningsrapporten till FN:s klimatkonvention in. I den beskrivs bland annat hur Sverige gör skredsäkring längs Göta älv och bygger översvämningsskydd i Skåne. Men vi andas luft, dricker vatten, äter mat, värmer hus och tänder lampor med resurser som vi delar med allt levande på jorden och som är våra gemensamma. Det är den berättelsen som måste bli vår nya, inte bara den om anpassningen.

Annika Wall, kulturskribent

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s