Recension: Röda sirener av Victoria Belim

”Röda sirener” blir ofta alltför redovisande och faktaspäckad, som om Victoria Belim verkligen vill få med precis allt. Som en guide till Ukraina fungerar den mycket bättre, tycker recensenten Annika Wall.

Recensionen publicerad i Borås Tidning 12 november 2022.

Victoria Belim växte upp i Ukraina, är utbildad i statsvetenskap i USA, men arbetar som journalist i Bryssel. ”Röda sirener” handlar om hur hon återvänder till Ukraina 2014, efter Majdanrevolutionen och Rysslands annektering av Krim, för att ta reda på mer om sina rötter och sin familj. Till exempel gammelmorbror Nikodim, som försvann spårlöst på 1930-talet. Victoria Belim åker runt i Ukraina, söker i arkiv och träffar människor för att ta reda på så mycket som möjligt om vad som hänt med alla sina släktingar under Sovjetunionens förtryck. 

”Röda sirener” är mer ett journalistiskt reportage, än en skönlitterär memoar. Ibland blir texten alltför redovisande, torr och faktaspäckad, som om Victoria Belim verkligen vill få med precis allt hon hittar. ”Röda sirener” fungerar mycket bättre som en guidebok för den som vill veta mer om ukrainsk historia, mat, broderier, levnadssätt och trädgårdsskötsel, än som en litterär läsupplevelse. Gestaltningen av mormor Valentina är däremot en sak som Victoria Belim lyckas med. Här finns en närhet som skulle kunna ge material till en riktigt fin roman. 

Men sedan går jag ibland vilse i översättningen, där jag stundtals har svårt att förstå var någonstans i utbildningssystemet jag befinner mig. Det är generellt svårt att översätta akademiska titlar och arbeten från engelska till svenska, eftersom de amerikanska och engelska högskolesystemen skiljer sig åt från det svenska. Men en sak är alltid glasklar: I Sverige används bara professorstiteln på högskolor, inte skolor; i Sverige kallas man elev på grundskola och student på högskola.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s