Annika Wall: ”Alla kommuner borde ha en egen kommunpoet!”

”Det finns ju kommunala teatrar, kommunala biografer, kommunala museer – varför finns det inte kommunala poeter?”

Krönikan också publicerad i Borås Tidning 19 oktober 2021.

Hurra! Poeten Jimmy Alm har blivit beviljad ett bidrag för ett litterärt projekt! Fast egentligen är det inget sensationellt, det är så en stor del av kultursektorn fungerar: en kulturutövare får en idé, skickar in en ansökan till en bidragsutlysning, och blir eventuellt beviljad medel. Just detta litterära projektbidrag har Jimmy Alm blivit beviljad från Kulturbryggan. Kulturbryggans verksamhet ligger under Konstnärsnämnden, som är en statlig myndighet under regeringen, och har i uppdrag att ”främja förnyelse och utveckling inom kulturområdet och verka för breddad finansiering av nyskapande kulturverksamhet.”

Fast ett ”Hurra!” är nog på sin plats ändå. Och ett ”Grattis!” till Tranemos invånare. Det Jimmy Alm fått pengar för är nämligen helt otroligt genialt underbart och omfamnar allt jag vill att kultur och kulturutövande också ska kunna handla om: inkludera, engagera, bygga broar, få människor att se på sin omgivning och sina medmänniskor på nya sätt. Under ett år ska nämligen Jimmy Alm berätta om allt som händer i Tranemo kommun i en serie dikter. Men inte bara det! Dikterna kommer att presenteras i sammanhang som vanligtvis inte förknippas med poesi, till exempel den lokala pizzerian, eller ishallen, eller ett kommunalt sammanträde. Snacka om att bredda poesin! Hurra!  

Men så sprids ordet: Tranemo har anställt en kommunpoet! Lägg kommunens skattemedel på något bättre! Människor rasar på sociala medier, ledarskribenter rasar på ledarsidor om stängda skolkaféer, och krönikörer rasar i storstadspressen att en gräns är passerad för hur kommunala skattepengar i ”lilla Tranemo” får användas. Tranemos stackars kulturchef får förklara i media hur det ligger till med finansieringen av projektet och jag upprepar också: Det är inte Tranemo kommuns skattemedel som bekostar poesiprojektet. Det är statliga Kulturbryggan som har beviljat Jimmy Alm ett projektbidrag. Kulturbryggan har inte som uppgift att driva skolkaféer, eller över huvud taget ha synpunkter på vilken verksamhet som gagnar kommuninvånarna bäst – de ger kulturbidrag till bra projekt. I år blev Jimmy Alm en av de tolv lyckliga. Några andra som också fick bidrag var Cirkus Syd för projektet ”Circosonus” och Skillinge teater för projektet ”Blinda bock”.

Men varför har detta poesiprojekt engagerat så många? De flesta vet ju inte ens vad projektet handlar om, men de rasar ändå! Är det de så felaktiga orden ”anställa” och ”poet” och ”kommun” i samma mening som ger somliga skatteraseriutbrott? Är det att Jimmy Alm är en lokal okänd poet som tar plats? Eller är det ”lilla Tranemo” som väckt sådant ogillande – komma här och göra sig poetiskt märkvärdiga, en kommun många inte ens skulle kunna peka ut på en Sverigekarta! Strängnäs – en ort närmare Stockholm – har nämligen redan en av skattemedel anställd kommunförfattare: den etablerade Magnus Utvik. Hörde jag någon rasa?

Jag tycker att alla kommuner borde ha en egen kommunpoet! Det finns ju kommunala teatrar, kommunala biografer, kommunala museer – varför finns det inte kommunala poeter?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s