Recension: Tistelhonung av Sara Paborn

Sara Paborn är en historieberättare av bästa sort med både allvar, finurlighet och värme. Nya romanen ”Tistelhonung” är inget undantag, menar Annika Wall.

Recensionen också publicerad i Borås Tidning 26 april 2020.

Den populära relationscoachen Ebba Lindqvist befinner sig i en djup livskris efter en offentlig skandal med braskande rubriker. Hennes radioprogram ”Kärlekslaboratoriet” har lagts på is och ingen vill boka in henne på föreläsningar längre. Men det är inte så konstigt: En relationscoach som lämnat ett stabilt äktenskap för en flyktig förälskelse och därefter blivit dumpad är knappast i skick att ge goda relationsråd. Istället hankar sig Ebba fram mellan korsordsmakande och diverse frilansuppdrag. Så när Ebbas kvinnomagasinsredaktör ringer för att säga att hennes enda kvarvarande relationsspalt är avskaffad och istället erbjuder ett reportagejobb om par som hållit ihop länge, så tackar Ebba ja. Hon har nämligen precis läst en insändare i en veckotidning där den 79-åriga damen Veronika skriver att hon börjat tänka på sin gamla ungdomskärlek nu när hennes make sedan 60 år nyss gått bort. Ämnet kanske inte riktigt är inom par-som-hållit-ihop-länge-temat, men det bryr sig inte Ebba om i sitt svårmod. Sagt och gjort – snart är Ebba på väg till ett äldreboende i Båstad för att luska mer i historien om Veronika och ungdomskärleken Bo Bix.

”Tistelhonung” utspelar sig både 2019 och 1955. Läsaren får följa dels Ebbas kraschade relationer och mötet med Veronika, dels Veronikas möte med Bo Bix sommaren 1955 på pensionat Miramar i Båstad. I båda tidsplanen finns skildringar om hur stark en förälskelse kan vara och vad den kan få för konsekvenser: Ska man följa känslan, eller inte? Men det finns också spänningsmoment som får läsaren att snabbt vilja vända blad: Vad hände egentligen mellan Veronika och Bo Bix? Och: Ska Ebba hitta denne mystiske Bo Bix med hjälp av Veronikas ledtrådar?

”Tistelhonung” är Sara Paborns sjätte roman, där hon visar än en gång att hon är en mästerlig historieberättare och en underhållningsförfattare av bästa sort. I Sara Paborns berättelser finns både allvar, djup, finurlighet och en rejäl skvätt humor – ”Tistelhonung” är inget undantag. Det finns ett skarpt öga för samtiden, men också en värme i skildringen av relationer mellan människor. Sara Paborn byter också skickligt klang mellan Ebbas och Veronikas berättelser: Ebbas historia är en nutida vass och sarkastisk jag-berättelse, medan Veronikas historia, som är skriven i tredje person, känns som en stor kram.  

I ”Tistelhonung” tycker jag särskilt om när Sara Paborn tonar ner sin vassa och roliga penna, för att istället bli varm och inkännande. Men det kan också bero på dessa tider. Att drömma sig bort i lite 50-talspensionatsnostalgi med dansbanor, saft och klappgröt, snarare än sarkastisk och ödesmättad samtid: Ja, tack.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s