Recension: Tre kvinnor av Lisa Taddeo

Recensionen också publicerad i Borås Tidning 30 november 2019.

I åtta år följde journalisten Lisa Taddeo de tre kvinnorna Maggie, Lina och Sloane. Annika Wall läser en häpnadsväckande intim reportagebok som kommer att bli en klassiker.

Översättare: Molle Kanmert Sjölander
Förlag: Atlantis

Berättelser om kvinnors livserfarenheter i en värld som styrs av män och mäns begär finns det många. Men den amerikanska journalisten Lisa Taddeo gör något helt eget i reportageboken ”Tre kvinnor”. Genom ett outtröttligt journalistiskt arbete så kommer Lisa Taddeo orimligt nära de tre kvinnorna Maggie, Lina och Sloane. Det är förvånansvärt öppenhjärtigt och blir stundtals plågsamt att läsa om dessa tre kvinnors försök att överleva på bästa sätt i de villkor som livets omständigheter gett dem, oavsett klass och medel.

Deras liv är skildrade utan förskönande filter, rakt ner i det ack så mänskliga begäret efter sex, kärlek och mening och jag får ofta påminna mig om att det här inte är fiktion, det är journalistik – de tre kvinnorna finns och är högst verkliga. Lisa Taddeo skriver nämligen på ett slags prosa som närmast är skönlitterär, ja till och med bättre än mycket skönlitteratur. Här finns inga trötta journalistprosaformuleringar, istället är språket uppfinningsrikt och beskrivningarna målande. Molle Kanmert Sjölanders översättning är absolut briljant.

Det är befriande att läsa skildringar som är helt utan skam, utan förskönande filter eller har någon moralisk slutkläm. Ibland är livet hopplöst och de små stunderna av lycka få. Ibland kan man faktiskt vara offer och förövare på samma gång. Wow, vilken bra bok ”Tre kvinnor” är. Det är en journalistisk bedrift som kommer att bli en klassiker.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s