Klart Gloria Gervitz och Margaret Atwood ska ha Nobelpriset i litteratur

Det är dags att spekulera igen över Nobelpriset i litteratur. Och denna gång inte bara över en författare, utan två.

Mina favoritönskningar till priset är den mexikanska poeten Gloria Gervitz och den kanadensiska prosaisten Margaret Atwood. Båda har ett tydligt fokus på kvinnans situation i sina författarskap.

Margret Atwood behöver knappast någon större introduktion med romaner som ”Oryx och Crake”, ”Alias Grace”, ”Den blinde mördaren” och så naturligtvis ”Tjänarinnans berättelse” som nu fått en uppföljare i ”Gileads döttrar”.

Gloria Gervitz är född i Mexico City och har skrivit på en enda lång dikt – ”Migrationer” – sedan 1970-talet, som hon publicerat i flera olika versioner, lagt till och tagit bort. Förra året kom den senaste versionen i översättning av Hanna Nordenhök. Jag recenserade den i Borås Tidning och skrev bland annat så här:

”Jag tycker så mycket om hettan i ”Migrationer 1976 – 2018”. En närvarande fysisk hetta. Det är ett slags köttets poesi. Jag vill kalla Gloria Gervitz ”den kvinnliga erfarenhetens poetiker”, för att nästan citera Svenska Akademiens numera omtalade motivering till Doris Lessings Nobelpris. Onaniscener är återkommande, inte som skamliga, utan som äkta njutning, något självklart. Här finns också lust, längtan, hemlängtan, rader om död och moderskap, och den ständiga rörelsen, förflyttningen, som titeln också anspelar på. Vissa dikter ger läsaren rader som etsar sig fast, och som är omöjliga att glömma. Från ”Migrationer 1976 – 2018” tar jag med mig raden: ”Varje dag är oersättlig, oförutsägbar, ofullkomlig”. Ofta är det poeterna som säger det bäst.”

Ja, ofta är det poeterna och science fiction-författarna som säger det bäst.

(Det vore också kul om Jeanette Winterson eller Cormac McCarthy fick det. Eller Nina Bouraoui, Marie N’Dayie, Marie Darrieussecq, trots att det är lite tidigt för det. Jag tror också det är för tidigt för Nicole Krauss och Chimamanda Ngozi Adichie, trots att de är så j-a bra.)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s