Läsa skriva andas in andas ut

– Jag läser enormt mycket, obscent mycket. Det är en så otroligt stor del av min skrivande verksamhet. Varje dag går jag in och ut ur mitt eget skrivande och läsande så det knappt är någon skillnad mellan dem: det är som att andas in och andas ut.

Så sade författaren Anne Swärd till Dagens Nyheter när hon just blivit invald i Svenska Akademien.

Jag förstår vad hon menar. Under det senaste året har jag försökt att skriva en roman och så fort jag börjar läsa en annan roman eller dikter eller vad som helst faktiskt, baksidan på ett mjölkpaket, en tidningsartikel, så börjar jag också samtidigt skriva. Ett enda ord kan skicka hjärnan iväg på associationsbanor och så sitter jag där med mobilen i handen och antecknar. Vid köksbordet, på bussen, framför tv:n, på toaletten.

Nej, jag är inte klar med min roman. Blir man någonsin det? Jag är nöjd med ungefär hälften av det jag skrivit hittills. Låta andra läsa och sedan: Skriva om, skriva om.

Det är också svårt att försöka skriva när jag samtidigt är litteraturkritiker och van att läsa skönlitteratur kritiskt. Jag vet precis var problemen i mitt skrivande finns. Jag vet precis hur jag vill att texten ska vara, men ändå glider den ibland iväg åt ett annat håll, fel håll. Det jag ibland kritiserar andra för att göra, gör jag nu själv. Så tokigt.

Det är inte lätt att skriva. Men det är SKÖNT att skriva! Det är skönt att få ner alla röster i huvudet på papper så att de tystnar. Tillfälligt, i alla fall.

Eller som min vän författaren U sa: ”Den som tror att en kan förlora sig i en berättelse genom att läsa den får gärna testa att skriva. Det är inte att förlora sig. Det är att upplösas in i en annan verklighet. Ibland kommer en ut ur den. Ibland inte.”

( Här skriver jag lite mer om det här med att skriva: https://annikawall.wordpress.com/2019/01/15/hur-blir-man-forfattare-enligt-agota-kristof/ )

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s