Recension: När himlen faller ner av Johan Ripås

Recensionen också publicerad i Borås Tidning 17 april 2019.

Afrikakorrespondenten Johan Ripås yngste son diagnosticeras med leukemi och familjen måste snabbt ta sig hem till Sverige för att få bra vård. Annika Wall läser en spänningsroman skriven under överlevnadsinstinkt.

Det är ju så med livet. Det kan ändras från en sekund till en annan och framtidens planer måste ritas om. Ingen har beskrivit det bättre än Joan Didion i ”Ett år av magiskt tänkande”: ”Man sätter sig ner för att äta middag och det liv man är van vid tar slut.” (min övers.) I Joan Didions fall gällde det maken som ramlar av från middagsstolen, död i hjärtinfarkt . I Johan Ripås fall handlar det om den yngste sonen, som från en dag till en annan diagnosticeras med leukemi.

Johan Ripås var mellan 2012 och 2018 Sveriges Televisions utrikeskorrespondent i Afrika. När han får beskedet om sonens leukemi är han på väg att säga upp sig från sin tjänst för att bli frilansjournalist med Sydafrika som bas, bara en signatur på ett papper saknas. Men Johan Ripås förstår snabbt att den enda möjligheten att kunna behandla cancern på ett säkert sätt är att återvända till Sverige, och det snabbt, för sonen blir bara sämre och sämre. Allt faller ihop för familjen. Storasyskonen kan knappt prata svenska, alla har ställt in sig på ett drömliv i Kapstaden, och nu finns istället bara chocken och den akuta viljan att ta sig hem till Sverige så fort som möjligt. Så börjar kampen mot och med myndigheter och klocka. Allt ska säljas. Sonen har inte ens ett svenskt personnummer.

”När himlen faller ner” utspelar sig till allra största del under de dagar våren 2018 som sonen ligger på sjukhus i Sydafrika medan familjen försöker ordna med hemresan till Sverige. Berättelsen är så påtagligt skriven i överlevnadsinstinkt och avstängda känslor, för texten har väldigt stort fokus på de faktiska omständigheterna i försöket att ta sig hem till Sverige: vad som behöver göras, vilka som ska ringas, personnummer och lägenheter som ska ordnas i Sverige, myndigheter som inte samarbetar och ska de hinna, ska de lyckas ta sig hem innan sonen avlider på grund av infektioner eller uppskjutna behandlingar? På detta vis blir ”När himlen faller ner” snarare en spänningsroman, än en berättelse kring det livsomvälvande som sker i familjen.

Jag vet inte om det är helt lyckat. ”När himlen faller ner” är förvisso en lättläst historia, rappt skriven av en erfaren journalist; berättelsen far andfått och motståndslöst framåt till dess att sonen är hemma och det konstateras att han kommer klara sjukdomen. Men allt rör sig på ytan, utan djupare gestaltning. Och jag hinner inte riktigt andas.

Kanske är det så Johan Ripås vill att berättelsen ska vara. Kanske var det den enda berättelsen han kunde skriva just då. Men mig lämnar den därför märkligt ihålig.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s