Att skriva låttexter är inte så lätt som man tror, om någon nu trodde det?

Nu har vi släppt vår fjärde låt någonsin med No Space Between Us. Den heter My Everything och är en riktigt smörig och kärleksfull ballad. Refrängen går: ”You are my everything. You are my love, my life.”

I No Space Between Us skriver jag låttexterna, och Dan komponerar melodierna. Hittills vi haft arbetsgången att Dan har en färdig melodi som jag sen ska skriva en passande låttext till. Och melodin till My Everything var så vacker och kärleksfull att jag direkt sa: ”Det här är ju en låt som passar att sjungas på bröllop!” Och så skrev jag en så vacker och kärleksfull låttext som jag bara kunde. ”From now on there is no other, there is only you.”

Jag trodde det skulle vara relativt enkelt att skriva låttexter. Jag är en sådan som tycker att det är svårt att skriva långt och broderat, men enklare att skriva kort och kärnfullt. Så några rader i en vers och några rader i en refräng borde väl inte vara några problem?

Men det är jättesvårt att skriva bra låttexter. Ordens betoning ska passa med melodin och ord med flera stavelser än två är jättesvåra att passa in på ett bra sätt, det är ett evinnerligt prövande och ett väldigt pusslande med just stavelser. Och ska det rimma, eller är det bara fånigt? Man fastnar lätt i att använda samma en- och tvåstaviga ord om och om igen, för de är så enkla att sjunga på ett bra sätt.

En annan sak jag märkt är att: eftersom det ju är jag som sjunger, så det måste kännas bra för mig att sjunga de orden jag skrivit. Det kan inte vara några slumpmässiga ord som jag bara ”slängt ihop”. Jag kan inte ens skriva en fejktext för att lägga som slasksång, så vi kan börja producera låten. Och jag är inte politisk, varken ung eller arg, utan bara gammal och nöjd och kär.

Dessutom har jag aldrig varit en sådan som verkligen LYSSNAT på låttexterna när jag lyssnat på musik. Det är musiken som varit viktigast. Om jag gillat genren, melodierna, arrangemanget, sångarens röst, hur det svänger. Låttexterna har jag liksom inte lagt någon vikt vid. Musik är musik och vill jag läsa bra texter, så läser jag skönlitteratur. Jag skrev till och med om det i min debutbok Vi var alltid beredda:

”Men jag lyssnar inte på texterna, de är helt ointressanta för mig.”
Mathias kan inte riktigt ta in det jag säger. Ser förvånat på mig.
”Menar du att du inte lyssnar på texterna när du lyssnar på musik?”
”Nej, inte alls”, svarar jag.

Det här samtalet hade jag och Mathias 2011. Jag kan ju säga att det har ändrats nu. Eller … jag tycker fortfarande att musiken är viktigare än texterna, men jag har börjat lyssna på låttexter på ett nytt sätt: ord, rytm, innehåll.

För hur skulle jag vetat att jag sju år efter Mathias och mitt samtal skulle sjunga och skriva låttexter i ett band? Haha, livet alltså!

(Du kan lyssna på My Everything och alla andra No Space Between Us-låtar på Spotify.)Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s