Har det betydelse vad romaner och huvudpersoner heter?

Har det betydelse vad saker heter? tänker jag när jag ser att Helena von Zweigbergks roman ”Totalskada” från början hette ”Allt jag förlorade i elden”. Det är i alla fall vad den kallas i Norstedts höstkatalog. Jag kan förstå att de ändrade titeln, vems idé det nu var – redaktörens, förläggarens, författarens? ”Totalskada” är definitivt en mer spännande och fyndig titel och jag slipper tänka på den tio år gamla filmen ”Things we lost in the fire”, regisserad av Susanne Bier. Så visst spelar det roll. Romantitlar, alltså. Kanske annat också.

Till och med Shakespeare kan väl ha fel? ”What’s in a name?”, liksom. ”That which we call a rose by any other name would smell as sweet.”  Men om rosen heter ”Hades” istället för ”Celestial”? Det handlar om vad man vill göra för associationer.

Det är svårt med namn. Jag håller på att skriva en roman just nu. Jag har ingen aning om vad den ska heta. Jag har ingen aning om vad mina huvudpersoner ska heta – en man och en kvinna som är i en relation. Jag vet ju hur själva berättelsen är och vad jag vill säga, men visst har det betydelse om de heter Anna och Martin, Jeanette och Ronny, eller Agneta och Xavier. Förlåt, det sista namnparet är hämtat från ”Totalskada”.

Min debutbok som författare heter ”Vi var alltid beredda”. Det var inte jag som kom på den titeln, utan en god vän som läste mitt första manusutkast och hämtade den raden från någon av de första sidorna. Så jag hade ju skrivit det själv, bra inte insett att det faktiskt var själva titeln på boken.

Det kanske helt enkelt är så att författaren inte ska bestämma titeln på sin roman själv? Varken det eller på sina … Jo! Huvudpersonernas namn vill jag faktiskt bestämma själv. Det har betydelse!

What’s in a name? Rätt mycket, faktiskt …


Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s